Следить
Баскетбол

Близнюк: «Одразу помітив, що в Україні люди в собі, занурені в своє життя»

Цього року Богдан вирішив продовжити кар’єру на Батьківщині.

Баскетболіст Київ-Баскету та національної збірної України Богдан Близнюк поділився враженнями від свого перебування в Україні в інтерв’ю зі «112 Україна».

Богдан народився в Луцьку, але в ранньому віці переїхав з батьками до Америки. Цього року він розпочав виступи в складі віце-чемпіона України в Києві.

— У свідомому віці, як особистість, ти формувався в Америці. Як тобі опинитися в українських реаліях, де люди далеко не завжди позитивно налаштовані та посміхаються?

— В Україні люди більш серйозні завжди, а в Америці люди намагаються завжди посміхнутися тобі, щось гарненьке сказати. Люди в Україні тобі скажуть, як є, а в США можуть посміхатися, бути добрими, але щось говорити за спиною. Для мене краще, щоб людина була серйозна, але казала правду. Насправді, я тут ще не так добре всіх знаю: яка в них культура, як вони поводяться, тому вчуся. Одразу що помітив: коли виходиш на вулицю, начебто люди в собі, всі занурені в своє життя, а в Америці хтось повз тебе йде, подивиться тобі в очі, щось скаже — це більш приємно. Буде контакт, бо люди більш відкриті.

— В Україні більшість спортсменів намагаються стояти осторонь від політики навіть у дуже складні часи. На твою думку, така поведінка атлетів правильна чи вони могли би щось змінити на краще своєю активною громадянською позицією?

—Мені здається, що вони би могли щось змінити чи вплинути. Чимало людей дивляться на них, як на лідерів думок. Проте вони вважають, що їм далі займатися спортом, тому мовчать. Розумію обидві сторони: якщо би вони знали, що можуть сказати свої думки і нічого їм за це не буде, то вони були би сміливішими, а зараз вони відчувають небезпеку. Когось критикувати — вони не відчувають такої свободи.

— Ти задоволений своїм положенням у команді?

— Спочатку зіткнувся з труднощами, адже пізно приїхав: не знав всіх комбінацій, фізично виглядав слабо. Зараз уже все знаю, фітнес у нормі. Граю скільки хочу. Якщо було би більше, то змучився би. Зараз достатньо проводжу часу на паркеті. Дякую за довіру тренерам. Переконаний, що можу грати навіть краще.

Ми хочемо стати чемпіонами України, виграти кубок, а також вийти з групи в єврокубках. Ми добре почали, вигравши перші дві гри, та великий матч буде з Мінськом 5 листопада, тому потребуємо підтримки.

— Ти вже відчув різницю між європейським та американським баскетболом?

У США більше бігають, стрибають, а в Європі треба постійно думати, розігрувати комбінації. Розбирати, де ми сильніші за суперника. В Америці простіше: ми маємо свій стиль і будемо грати так проти будь-кого. Акцент на індивідуальні якості. Для мене цей досвід у плюс, тому що я здатен взяти на себе відповідальність у важливий момент.

Сьогодні, 5 листопада, Київ-Баскет у столичному Палаці спорту проведе свій третій матч групового раунду Кубка Європи з Цмокі-Мінськ. Початок — о 19:00.

В чемпіонаті України підопічні Айнарса Багатскіса наразі займають сьому сходинку в турнірній таблиці, зігравши на два матчі менше за лідера Суперліги Прометея.

Комментарии
Больше в Баскетбол
aquapolis