Следить

Пародонтит – хронічне запальне захворювання порожнини рота, яке прогресуюче руйнує опорний зуб. Зазвичай проявляється як загострення гінгівіту, якщо його не лікувати, розхитуванням та втратою зубів. Інші симптоми зустрічаються рідко, за винятком пацієнтів з ВІЛ-інфекцією або у яких розвиваються абсцеси, у цьому випадку можуть проявитись біль та набряк.  

Щоб визначити, чи є у вас пародонтит та наскільки він важкий, ваш стоматолог в Києві може:

  1. Переглянути вашу історію хвороби, щоб визначити будь-які фактори, які можуть сприяти виникненню симптомів, наприклад, куріння або прийом певних ліків, що викликають сухість у роті.
  2. Проводить огляд ротової порожнини, щоб знайти наліт та зубне камінчиками. Перевіряє, чи немає легкої кровотечі.
  3. Вимірює глибину кишені борозенки між яснами та зубами, помістивши стоматологічний зонд біля зуба під лінією ясен, зазвичай у кількох місцях по всьому роті. У здорової ротової порожнини глибина кишені зазвичай становить 1-3 міліметрів. Кишені глибше 4 міліметрів можуть свідчити про пародонтит, 5 міліметрів неможливо добре очистити.
  4. Зробить рентген зубів, щоб перевірити наявність втрати кісткової тканини в тих місцях, де спостерігаються більш глибокі кишені.

Лікування може проводити пародонтолог, стоматолог або гігієніст. Метою лікування пародонтиту є ретельне очищення кишень навколо зубів та запобігання пошкодженню навколишньої кістки. У вас є високі шанси на успішне лікування, якщо ви також застосовуєте щоденний розпорядок догляду за порожниною рота, керуєте загальним станом здоров’я, який може вплинути на здоров’я зубів, відмовились від тютюну та алкоголю.

Якщо пародонтит не прогресує, лікування може включати менш інвазивні процедури:

Масштабування. Накипування видаляє зубний камінь та бактерії з поверхонь ваших зубів та під яснами. Може бути виконано за допомогою інструментів, лазера або ультразвукового пристрою.

Стругання коренів. Вистругання коренів згладжує їх поверхні, перешкоджаючи подальшому накопиченню зубного каменю та бактерій, видаляє бактеріальні побічні продукти, які сприяють запаленню та уповільнюють загоєння або повторне прикріплення ясен до поверхні зубів.

Антибіотики. Місцеві або пероральні антибіотики можуть допомогти контролювати бактеріальну інфекцію. Місцеві можуть включати антибіотики для полоскання рота або введення гелів з ними, у простір між зубами та яснами або в кишені після глибокого очищення. Однак для повного усунення бактерій, що викликають інфекцію, можуть знадобитися пероральні антибіотики.

Якщо у вас запущений парадонтит, лікування може потребувати стоматологічної операції, наприклад:

Хірургія на клапті (операція зі зменшення кишені). Стоматолог робить крихітні розрізи на яснах, щоб частину тканини ясен можна було підняти назад, оголюючи коріння для більш ефективного лущення та вирівнювання коренів.  Оскільки пародонтит часто спричиняє втрату кісткової тканини, підлягає кістка може бути реконструйована до того, як тканина ясен буде пришита на місце. Після загоєння легше очистити ці ділянки та підтримувати здорову тканину ясен.

Трансплантати м’яких тканин. Коли ви втрачаєте тканину ясен, ваша лінія відходить. У таких випадках, вам може знадобиться зміцнити частину пошкоджених м’яких тканин. Зазвичай це робиться шляхом видалення невеликої кількості тканини з даху рота (піднебіння) або використання тканини з іншого донорського джерела та прикріплення її до ураженого місця. Це може допомогти зменшити подальшу рецесію ясен, закрити відкриті корені та надати вашим зубам більш приємний вигляд.

Кісткова пластика. Ця процедура проводиться, коли пародонтит зруйнував кістку, що оточує корінь зуба. Трансплантат може складатися з невеликих фрагментів вашої власної кістки, або кістка може бути синтетичною або донорською. Кістковий трансплантат допомагає запобігти втраті зубів, утримуючи зуб на місці. Він також служить платформою для відростання природної кістки.

Керована регенерація тканин. Це дозволяє відростити кістку, яка була зруйнована бактеріями.  У цьому підході ваш стоматолог поміщає спеціальний шматок біосумісної тканини між наявною кісткою та вашим зубом. Матеріал запобігає потраплянню небажаної тканини в зону загоєння, дозволяючи кістці відростати назад.

Тканинстимулюючі білки. Інша техніка передбачає нанесення спеціального гелю на хворий корінь зуба.  Цей гель містить ті самі білки, які містяться в зубній емалі, що розвивається та стимулює ріст здорових кісток і тканин.

Ось декілька порад для вас, щоб зменшити або запобігти пародонтиту:

  • Чистіть зуби мінімум двічі на день.
  • Використовуйте м’яку зубну щітку та замінюйте її принаймні кожні три місяці.
  • Подумайте про використання електричної зубної щітки, яка може бути більш ефективною для видалення нальоту та каменю.
  • Використовуйте зубну нитку щодня.
  • Не забувайте про ополіскувач для рота, щоб зменшити наліт між зубами, якщо це рекомендує ваш стоматолог.
  • Доповнюйте чищення щіткою та ниткою засобом для очищення міжзубних проміжків, наприклад, зубочисткою або зубною паличкою, спеціально розробленою для очищення між зубами.
  • Регулярно проводьте професійне чищення зубів за графіком, рекомендованим вашим стоматологом.
  • Не палити та не жувати тютюн.

Часто основною причиною не відвідування стоматолога у пацієнтів є страх хірургічних процедур, пов‘язаних із лікуванням пародонтиту. Сучасна медицина не стоїть на місці. Якщо ви маєте сильний страх перед процедурою порадьтесь із своїм стоматологом з приводу лікування зубів уві сні

Комментарии
Больше в Разное
aquapolis